ADVENTURE MENU tandoori Quinoa VEGAN - ADM sterilizované hotové jídlo
Za exotickým názvem se skrývá vůbec první vegan jídlo od Adventure Menu. Ale nemusí
se jej obávat ani klasický strávník vyznávající masitou stravu. Quinoa je
jedna z nejstarších obilovin Jižní Ameriky a je velmi bohatá na vápník a
bílkoviny. Mimo to je quinoa také cenným zdrojem hořčíku, železa, fosforu a
mnoha vitaminů. Ve spojení s cizrnou, garam masala kořením, výživnými
batáty, hnědým cukrem, himalájskou solí, olivovým olejem dostanete 400g
nejen zdravého, ale energeticky skvěle vyváženého jídla. Vyzkoušejte a
probořte mýty, že vegan jídlo není chutné.
Prémiové suroviny pro prémiové jídlo:
Batáty pochází ze střední a jižní
Ameriky a patří k těm nejvýživnějším druhům zeleniny vůbec. Jsou výrazným
zdrojem antioxidantů, mají protizánětlivé účinky a regulují hladinu cukru v
krvi. Díky vysokému obsahu karotenoidů mají žlutou až oranžovou barvu a jsou
tak bohatým zdrojem vitamínu A. Dále obsahují vitamín B, C, draslík, mangan
a hořčík.
Quinoa neboli merlík chilský. Jedná
se o velmi starý druh rostliny, který je v Jižní Americe využíván po dlouhá
staletí. Cení se hlavně pro vysoký obsah bílkovin, vápníku a rostlinného
tuku. Quinoa je bezlepková rostlina. Také má v sobě zastoupeny všechny
esenciální aminokyseliny, které si tělo nedokáže samo vytvořit. Díky
nerozpustné vláknině pomáhá předcházet srdečním onemocněním a snižuje krevní
tlak. Dále je bohatá na železo a hořčík, což v kombinaci s vápníkem dobře
působí na kvalitu spánku.
Himalájská sůl, známá v oblasti
původu jako “bílé zlato”, obsahuje 84 přírodních složek a minerálů, které
jsou nezbytné pro zdraví, a to včetně hořčíku, draslíku, vápníku, sodík,
fosforu a železa. Typické růžové zbarvení je důsledkem malého množství oxidu
železa (rez). Zinek, selen, jód a měď jsou v soli přítomny ve stopovém
množství. Obecně je tedy himalájská sůl považována za zdravou sůl, protože
neobsahuje žádné chemikálie ani aditiva a protože jde o přirozeně se
vyskytující substanci.
Hnědý cukr se vyrábí krystalizací z
čerstvé třtinové šťávy bez přídavků aditiv. Nese typickou sytou medovou
karamelovou chuť. Díky zbytkové melase lehce zvýrazňuje původní chuť pokrmů.
Představuje zdravější a chutnější náhradu bílého řepného cukru. Třtinový
cukr obsahuje stopová množství dalších minerálů zinku, chromu.
Olivový olej, nazývaný
také jako tekutý zázrak, je jednou z nejdravějších surovin na světě. Pro své
unikátní složení, obsahuje totiž vysoké množství mono-nenasycených mastných
kyselin a vitamínu E.